Ballina / Magazina / Një ditë ndoshta mund të pimë verën nga Marsi

Një ditë ndoshta mund të pimë verën nga Marsi

Një ekip shkencëtarësh në Gjeorgji po përpiqet të kuptojë se si të prodhojë verë në Mars, dhe duket sikur po ia arrin.

Kujt nuk i pëlqen vera? Ndoshta vetëm atyre që nuk e pijnë alkoolin, por ata që e duan atë nuk mund të mos e vlerësojnë këtë risi që vjen nga Marsi. Në shekullin tonë planeti që ndoshta më së shumti diskutohet është pikërisht Marsi.

Gara hapësinore është duke parë shkencëtarët – të NASA-s dhe të tjerëve – duke luftuar me hulumtime dhe misione për të zbuluar sekretet e territorit të saj dhe, mbi të gjitha, forma të mundshme të jetës së huaj. Dhe ka nga ata që tashmë po shkojnë më tej, duke u përpjekur të kuptojnë se çfarë lloje të verërave mund të rriten në planetin e kuq.

Vendi në fjalë është Gjeorgjia, e cila shpesh krenohet me cilësinë e lartë të pijeve të saj: dhe pikërisht për këtë arsye ajo ka krijuar projektin e IX Millennium. Por kjo nuk është një hulumtim i pakuptimtë: studimi, në fakt, do të ndihmojë për t’iu përgjigjur shumë pyetjeve që ende nuk kanë përgjigje: dmth. Cilët janë kufijtë që mund të takohen në  çdo punë bujqësie për shkak të rrezatimit, pluhurit apo të tjera. “Nëse jetojmë në Mars një ditë, Gjeorgjia duhet të kontribuojë.

Paraardhësit tanë sollën verën në Tokë, kështu që ne duhet të bëjmë të njëjtën gjë me Marsin “, tha Nikoloz Doborjginidze, themelues i agjencisë kërkimore hapësinore të Gjeorgjisë dhe një konsulent në Ministrinë e Arsimit dhe Shkencës në një intervistë me në The Ëashington Post. Është padyshim pjesë e të ashtuquajturit “projekti i verës”. Në këtë studim është përfshirë edhe një konsorcium sipërmarrësish dhe akademikësh: IX Millenium merr parasysh traditën e mijëvjeçarit të vreshtarisë në Gjeorgji dhe po përpiqet të kuptojë se cila është zgjidhja më e mirë për të prodhuar verë edhe në Mars.

Në fakt, nëse një ditë njerëzimi shkon në planetin Mars, nuk është e mundur të mendosh se bëhet pa ndonjë nga gjërat më të mira në botë. Kërkimi për “një rrush marsian” filloi në 2016, kur Elon Musk njoftoi botës se SpaceX do të dërgonte – për herë të parë në histori – një mision të drejtuar në Mars deri në vitin 2024. Dhjetë vjet përpara vlerësimit të NASA-s. Dhe kjo ishte kur Gjeorgjia vendosi të fillonte të mendonte për një verë të mundshme për të prodhuar në planetin e kuq, e cila, për ironi të fatit gjithsesi duhet të jetë e bardhë.

 

Marrë nga Supereva.it dhe përshtatur për Freenews.tv

 

Rekomanduar

Victoria Beckham zhgënjen fansat

Viktoria Beckham ka thyer zemrat e fansave të grupit Spice Girls duke hequr dorë nga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *